Tuesday, January 12, 2010

~kempen derma darah~

Alhamdulillah..hasrat untuk menderma darah dah tercapai petang tadi..suka2...nampak pamplet pasal derma darah kat puncak alam ni minggu lepas lagi..mmg nak sgt derma darah kali ni..kebetulan hari ni xde kelas pagi..lepas bis kelas terus pg tempat berlangsung..tgk2..pintu kat depan tulis'rehat sebentar.dibuka semula pukul 2 ptg'..punyala smgt nak msuk dalam tu tadi..nasib baik nampak infomation kat depan pintu tu..hehe...lebih kurang 15 minit jam nak pukul 2...ku ngan kawan2 ku,syama,anem n mizah teman ku tuk derma..si syama ngan anem ni smgt betul nak derma darah..tapi hasrat diorg x dapat dipenuhi kerana sebab2 yg x dapat dielakkan...xpe..lain kali de lagi..hehe

ku masuk dalam bilik tersebut...adela 4,5 orang yg masuk jgk tuk derma darah..isi borang pendaftaran dulu,pastu terus buat cek tuk blood group..memandangkan sebelum ni ku dah penah menderma darah...dah tau la darah apa..tapi kena buat jgk test tuk hemoglobin(Hb)...cakap pasal Hb ni de la sorang student depan ku ni..bila dah cek,tgk2 Hb dia rendah..so x dapat la derma darah..yang musykil nya..boleh plak dia tanya kat staf yang cek darah tu lebih kurang macam ni la ayat dia.'hemoglobin tu apa?'..kak staf tu pon jawab.'dik.kalo hemoglobin rendah macam mana nak derma kat orang lain..badan sendiri punya pon x cukup'...muka kecewa ku tgk pelajar tu..cian pon ada tgk..tapi yang peliknya kat sini..student fakulti sains kesihatan xkan x tau hemoglobin tu apa..ermm..tu yg ku rasa pelik..tapi mmg cian tgk muka dia...hampa.kecewa sebab x dapat nak derma..xpela..asalkan niat kita betul nak derma darah..tu pon dah cukup...len kali de lagi peluang tuk menderma...InsyaAllah..

bagi yg cukup syarat2 untuk menderma tu...silalah berbuat demikian...setitik darah mungkin dapat menyelamatkan 1 nyawa..(^_^)..



terima kasih sudi datang dan baca di blog cik fieha ^^

2 comments:

amirah said...

Salam k'fieha,kmu dah bnyak kali derma darah..jealous tau,ku x pernah pun derma,hu2,tp nak buat macmana kan,dah nasib badan..first come first,diri sendiri kena diutamakan dulu,he2..

fie said...

wkmslm...xpe...yg penting kena cukup syarat tuk derma dulu..kalo dah badan kita pon x cukup darah mcm mane nak derma kan...byk lg benda lain yg boleh kita derma kan...(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...