Monday, August 10, 2009

kUrsUs ImAm BiLal MudA

Pada 8 dan 9 aribln yg lepas ku dan kwn2 ku masuk 1 kursus yg x penah ku msuk sblum ni..."kursus imam bilal muda"...1st time tgk poster psl kursus ni mmg rasa mcm best jer..tp mula2 igt tuk pelajar lelaki jer..tp perempuan pon leh masuk...ku pon pe lagi..try le isi borg n msuk kursus ni...hehe

8/8/09
Kursus ni bermula pkul 2 ptg n sesi 1 adalah ceramah oleh Tn.Haji Mohd Rashid..."Tahsin solat"...pertama kali ku denga perkatan TAHSIN...maksudnye memperbaiki...so,dlm ceramah ni byk cite pasal mcm ne nak memperbaiki solat kita...daripada ceramah ni byk ilmu yg ku dapat tau...kdg2 tu benda yg nmpk simple pon kita bleh wat kesilapan apatah lagi dlm solat ni..contoh yg ku dpt kongsi di sini hanya dengan menyebut perkatan "ALLAH"..bile ustaz sampaikan bru ku perasan...kdg2 kite dpt denga de imam yg menyebut A sebagai O di dalam perkatan ALLAH...dah tentunya salah sebutan yg diucapkan tadi..walaupun dengan 1 huruf saja..kite perlulah perbaiki sebutan kite supaya solat kite di terima ALLAH..InsyaAllah..

Selain tu..pasti ramai di kalangan muslim x dpt nak khusyuk dlm solat..even sy pon slalu rasa mc m tu...so,cara paling baik tuk khusyuk dlm solat dgn memahami dan menghayati maksud setiap perkatan yang kita sebut tu..dah phm barulah kita dpt rasa kita betul2 merendahkn diri kepada Allah SWT sekaligus kita dpt rasa khusyuk dlm solat...
pesanan pada diri:-
cuba memahami makna setiap ayat dan sebutan dalam solat...dah phm amalkn...InsyaAllah..

Sesi sebelah mlm plak..ceramah ke2 yg dsampaikan oleh Ustaz Rosyam..kali ni psl azan dan iqamah..sebenarnya kalo azan lbih kpd lelaki..tp kita sama2 perlu bljr mengenai azan ni..cara sebutan yg betul,cara jwb azan dan iqamah..wlwpon nmpk simple tp masih ade isi didalamnya..('',)




9/8/09
Hari ke2 kursus ni dijalankan...seawal 4 pgi ku bangun...da qiamulail di surau...Alhamdulillah..ku diberikan peluang untuk pg bersama-sama...dapat la ku buat Solat Sunat Tasbih berjemaah..selesai solat, program bermula semula jam 8 pg...

Mula2 nak wat LDK,tp x jdi...so denga ceramah psl mcm ne jdi bilal n makmum tuk solat terawih..mcm2 la ku blaja...kena testing baca ayat yg bilal bacakan mse solat terawih...dan mcm ne makmum menjawab bilal..best jgk la wlwpon mse tu ngntuk sgt..tp masih x terlelap ler...hehe...pas bis ceramah kitaorg divide dlm group n kena test baca surah2,lafaz bilal dan makmum..dalam kul 1 ptg...akhirnya program selesai..alhamdulillah...
Harapan:- 
semoga program2 seperti ini dpt diadakan lg pada ms yg akan dtg
 kepada kwn2 di luar sane,jgn lupe join program2 ilmiah seperti ini
semoga ibadah kita diterima Allah SWT..insyaAllah..doakan bersama..('',)


terima kasih sudi datang dan baca di blog cik fieha ^^

3 comments:

fAtIn aDawiaH bInTi kHaIrUdiN.. said...

hrap2 kamu dpt kongsi skit info bsame tin yer..hi3...rugi plak xjoin..sbb da janji kuar dgn seseorg..hu3..ape pun..moga2 ilmu yg dtimba itu dpt diamalkan n diajarkan pd sesiape yg tdak mgetahuinyer:)

fie said...

InsyaAllah...ilmu mmg tuk disebarkan..kalo de ape2 nak tnye psl kursus tu sy dan miree sedia membantu cik fatin ye..('',)..insyaAllah.

anem (^^,) said...

anem nak jugakk~
jgn lupe okey!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...