Monday, July 11, 2011

kisah memandu kerete 1

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum..

Seminggu yg lepas saya belaja memandu kerete selama 3 jam untuk mendapatkan lesen L..sepanjang belaja tu macam2 la jadik..nasib baik saya pegi ngan kakak saya..xde la rasa riso sgt...mula2 tu cikgu ajar satu pusingan apa yg perlu buat masa nk test JPJ nanti..saya pon angguk2 jela..naik bukit, 3 penjuru, parking..

lepas je 1 pusingan tu terus tukar saya kena pandu plak..debar2..tp cikgu tu mmg sporting sgt..rasa debar nak bawak kete pon kurang le cikit..naik kete kancil..betul2 tempat duduk..eh..knape mcm x selese je kaki ni..dgn murah hati cikgu tu tlg bawakkan bantal kecik supaya saya dpt sandar bg selese.. ^^

mula2 just blaja nak handle stereng..maklumle x penah nak pegang stereng sebelum ni..mmg mcm ular jgk le kete tu..hehe..kalo xde cikgu kat sebelah alamatnya dah langgar divider kat tepi tu..

belaja pon waktu mmg tgh terik..panas betul..sampai cikgu pon tegur..berpeluh jugak kamu erk blajo kete ni..haha..cover2..lap peluh dulu..hehe..pastu blaja la sume kat trek tu..rasa mmg susah jgk mula2 belaja ni..1st time kan..paling susah kat bukit kot..nak kawal minyak ngan clutch..sgt susah k..kalo x kawal betul2 mmg matila enjin...cuba jgk sampai dapat..akhirnya berjaya lepas sume part kat trek tu..alhamdulillah..

akhirnya..lesen L dah siap.. baru tadi je ambik.. ^__^


ingat pesanan cikgu: anggap macam dalam 1 permainan..nak drive pon akan rasa seronok dan rasa gementar tu akan hilang. :)

10 syaaban 1432H

terima kasih sudi datang dan baca di blog cik fieha ^^

25 comments:

fAtIn aDawiaH bInTi kHaIrUdiN.. said...

amoi3..siap post lg gmbr comey lesen ie tue.x aci2!!hehe t tin nak post gak pasla lesen r..tggu le naik sme ni!!hehe

fieha said...

@fAtIn aDawiaH bInTi kHaIrUdiN..
hehe..jgn jeles tin..gmbr terbaru lg tu.. :)..hee..cian ye xdpt g lesen ye..xpe2..sem depan ye..x lama je lagi :)

senyumSOYA said...

heheh..waa.. terer la ni.. t kite racing same2 ya kak fieha..^^!

janna jrg2 ja bley buat lari kete kat umah skang..huhuu..mak tak bagi jalan2 sgt..T.T

fieha said...

@senyumSOYA
terer ape nye jan..budak bru blajo je..jan pon dah bleh bwk kete ye..best le..nnt leh bwk kak fieha jalan2 kt kelantan :)

ekin ekin said...

betul tu.. cikgu memandu sy dulu pun ckp kalau nak mahir cepat pegi main lumbe kete kt arked tu.. :)

Cik Wani said...

salm,,blogwlking here..

nice entry ^_^

btw jom komen link entry wani ni..

http://akuazwani91.blogspot.com/2011/07/i-saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

thx a lot =)

fieha said...

@ekin ekin
hehe..main kat mne tu?xde kot dekat2 cni..tp mmg best drive kete :)

fieha said...

@Cik Wani
wkmslm...sudah lawat blog anda dan komen entry :)

Haslinda Ariffin said...

wahh..sdg amek lesen yer..
bgs2..
jgn risau la..sng aje blaja kete ni..hehe
oh yea..nak tye gak ni..UiTM amek kos apa?

GaRy™ said...

ala... sekurang-kurangnya otw nak amek lesen... gary ni x taw bila lagi nak ambik... nak bawak pun x reti... huhuhu~

fieha said...

@Haslinda Ariffin
hehe..harap2 dipermudahkan nanti..saya ambik kos nursing kat uitm :)

fieha said...

@GaRy™
xpe2..bila dah belaja mesti tau punye..ambik lesen bila2 pon bleh..ambik waktu ada masa ni.nnti dah start blaja balik susah nk ambik :)

Fad said...

bw keta ni kalo nak terror kena hari2 bw..kalo x mmg xbiasa la..:)

sue perbs.. said...

best nye dh dpt L.. sy jugak bru daftar...

najihah sahami said...

hehe.teringat masa mish amek lesen dulu. siap kena ulang lg sebab fail kat bukit...huhu..benci tol la.

azwa amani said...

wahh dah ada lesen..boleh bawa amani jalan2.. huhuhu brooommm......

tomato said...

wahhh pasni bawak tomato oke ! tomato xde lesen lagi T_T

Bui Junaidi said...

mula2 mmg camtu
dh lama2,siap boleh buat drift nnt
hehe..*_*..anyway,congrats

zarul farhana said...

comeinya pic lam lesen tue...

awal2 mmg cm tue...
bila dh cekap ckit...mula dh gila stereng...krja nk bwk ja keta tue...

ashafanie said...

wah2..dah dpt lesen..
nnti dpt P pulak..

ashafanie bangga bile org pompuan blajr kereta, esk2 xde nk sushkn orang lain..
Take care

Anyyss Shuhaimi said...

tahniah!pengalaman pertama pandu kereta mmg tak boleh dilupakan.. :)

Alisya said...

seronok dah dapat L...lepasni P pulak. all the best !

Cik Jannah said...

hehe.. manual memang boleh wat kita berpeluh2 kan? hehe..

fieha said...

mesti masing2 ada mcm2 pengalaman kan belajar memandu kete ni..mula2 mmg agak susah..Insya Allah..belajar mesti sampai pandai kan..mane yg x buat lesen tu baik buat cepat2..denga cite thn2 akan dtg jpj nak ketatkn lagi peraturan.. :)

fiq. said...

wah, memang pon, tapi kire oraite lah boleh jalan kera tukan even first time, seronoknye awak dapat cikgu yang manja2 gitu, kalo kite dulu, dapat cikgu india muda, mcm samseng, doa siap2 le....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...