Thursday, July 7, 2011

menyebar salam pencetus kasih sayang sesama muslim

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..hari ni saya nak kongsi sebuah hadis yang berkaitan dengan memberi salam..selamat membaca ^^
Sabda Rasulullah s.a.w. maksudnya ; " kamu tidak akan masuk syurga kecuali kamu beriman dan tidaklah sempurna iman kamu sehingga kamu berkasih-sayang.Mahukah jika aku beritahu kepada kamu sesuatu yang apabila kamu lakukan boleh mencetuskan kasih sayang di antara satu sama lain?Iaitu sebarkanlah salam di antara kamu." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah r.a.) 
nampak simple dan senang je kan..tapi kadang2 benda senang macam ni la yang selalu kita lupa nak buat kan..jadi..pasni selalu la sebarkan salam ye..eh..kalo ada org laki yg bg salam pastu ckp "tak jawab dosa, jawab gatal"...buat x tau je..jawab dalam hati..hehe ^__^


6 Syaaban 1432H
@Kuala kangsar

terima kasih sudi datang dan baca di blog cik fieha ^^

8 comments:

RuMaH TuA said...

Afshu salama kai ta'lu....

Assalamualaikum...

(^-^)

GaRy™ said...

tak jawab dosa, jawab gatal??... hahahaha... abis tuh nak watpa?.. hehehe~..

azwa amani said...

Assalamualaikum...

fieha said...

@RuMaH TuA

waalaikumsalam warahmatullah :)

fieha said...

@GaRy™

jawab je salam tu n terus pegi je dari ctu..hehe..x pun jawab slow2 je..biasa la bdk2 laki kat tepi2 jln selalu je wat mcm tu.. ^^

fieha said...

@azwa amani

waalaikumsalam warahmatullah azwa :)

senyumSOYA said...

salam kak fieha~
membudayakan salam membentuk masyarakat menghormati~^^!

fieha said...

@senyumSOYA

setuju sangat dgn jan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...