Wednesday, April 13, 2011

sy buat patient menangis hari ini :(

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni sy nak kongsi sedikit cerita masa kat wad tadi...

watak:
saya
pesakit
clinical intructor(CI)

aktiviti:
nak beri pendidikan kesihatan (health education) kat pesakit umur 10 tahun

" Saya fieha, pelajar kejururawatan UiTM nak terangkan mengenai penyakit ASMA..boleh ye dik "..sambil disaksikan ayahnya..tiba2 suasana jadi sepi seketika.budak tu diam tanpa kata..dan tiba2, beberapa saat kemudian dia mula mengalirkan airmata.." dik, kenapa nangis ni? kak x buat apa2..cuma nak terangkan mengenai asma je..lagi kuat tangisan nya.." pastu CI saya pon cuba pujuk pesakit tu..x boleh jugak..akhirnya..kena buat len kali plak..

saya yg bermonolog: Ya Allah..kenapa dia nangis plak ni.bukan nak bgi ubat atau nak suntik pun..huhu..sedih2..health education ni kena masukkan dalam portfolio untuk assignment..kena tunda lagi..tarikh hantar dah nak dekat..huhu..sabar ye fieha..

saya sekarang: masih musykil kenape la pesakit tu tiba2 menangis..hehe..macam tu la kan..budak2 ni mood dia macam2..x dapat nak agak apa yg diorg nak..semoga esok semuanya berjalan lancar..Amin..

9 Jamadil Awal 1432H

terima kasih sudi datang dan baca di blog cik fieha ^^

4 comments:

najihatussolehah said...

hmm..mgkin die tgah sedey/takde mood time tu..org sakit ni mmg sgt sensitif..lagi2 dia budak2 lagi..

erm..sorry la kalu sy nak tanya nih..ayat awak tu x skema sgt ke..maksud sy mgkin awak bleh gune pendekatan laen,,contohnya mula dgn bersembang..tgur dia..amek masa bersembang dgn dia dulu..puji dia ka..pastu katakan dah dua ari awak bersembg dgn die..ari ketiga bru lah selit skit2 soalan tu..

sorry lah,sy skadar mmberi cadangan coz sy pun x tau sgt psal nurse nh..harap x menyinggung perasaan..

senyumSOYA said...

hihi..kak fieha...try kasi dy choki2..biasanya mnjadi kalo nk pujuk2..

tak pun ajak dia jln2 kejap..hihih..
suasana hospi kdg2 mnakotkn...(^^~

fieha said...

najiha:hehe..dah bg tau dia sebelum tu nak terang ckit psl asma tu..maybe mood ida x ok ckit kot..ayah dia pon ckp dia mmg slalu mcm tu..hehe..

jan:nak bg coki2 dah besar...kiki..nasib baik hari ni mood dia ok..alhamdulillah dapat gak buat pendidikan kesihatan tu kat dia tadi.. ^^

.................cP~ said...

oh..nurse jugek...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...